Kalkkunareseptejä

Kalkkunareseptejä

Kalkkuna on täydellinen lihatuote, jolla saa vaihtelua viikon ruokalistaan. Kalkkunan liha on vähärasvaista, hyvänmakuista ja yhtä helppo valmistaa kuin broileri. Täytä tacot vaihteeksi kalkkunanlihalla, hemmottele äitiä kalkkunalihapullilla, piristä sunnuntain pataruokaa kalkkunalla ja pekonilla tai yllätä kalkkunalasagnella, Al dente! Kalkkunaruoan kruunaa variksenmarja- tai mustaviinimarjahyytelö. Tässä muutama Bengtsin perheen kalkkunaresepti.

Kokonainen kalkkuna uunissa Bengtsin tapaan

Kalkkuna

1 laidunkalkkuna noin 6 kg

1 luomusitruuna

tuoreita yrttejä, esim. timjamia

100 gr voita

4 rkl öljyä

Suolaa

Pippuria

Ota kalkkuna jääkaappiin sulamaan noin 2-3 vuorokautta ennen ja huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Irrota luut kalkkunan takaosasta. Hiero kalkkunaan suolaa.
Sekoita voi, öljy, suola ja tuoreet yrtit sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Irrottele nahkaa varovasti sormin lihasta ja levitä seos tasaisesti kalkkunan nahan alle.
Varo, ettei nahka mene rikki. Purista sitruunanmehu ja kaada tasaisesti kalkkunan päälle. Valmista tämän jälkeen täyte.

Täyte

3 dl couscousia

3 dl vettä

1 luomukasvisliemikuutio

3 luomuomenaa

100 g saksanpähkinän sydämiä tai vastaavia

1 sipuli

Aurinkokuivattua tomaattia

Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio, lisää couscous ja anna vetäytyä kannen alla 5 minuuttia. Pilko sipuli, omenat ja aurinkokuivatut tomaatit kuutioiksi, pienennä saksanpähkinät.
Sekoita kaikki aineet ja laita täyte kalkkunan sisään peräpäästä. Jos kaikki täyte ei mahdu kalkkunaan, voit valmistaa loput kulhossa uunissa. Puristetun sitruunanpuolikkaan voi laittaa “tulpaksi” peräpäähän pitämään täytteen paikallaan.

Paistaminen

Työnnä Hemmanetin pop-up -mittari rintafileen keskelle pohjaan asti. Voit paistaa kalkkunan uunipellillä uunipussissa tai ilman.
Paista noin 150-160 ˚C uunin keskiosassa. Paistoaika 6 kg kalkkunalle on uunista riippuen 3–4 tuntia. Pop-up -mittari laukeaa, kun kalkkuna on valmis.
Leikkaa viilto rintaan ja tarkista, ettei lihaneste ole enää punaista. Tavallista paistomittaria käytettäessä kalkkuna on valmis, kun sisälämpötila on 75 ˚C.

Tarjoilu

Leikkaa siivet irti kalkkunasta. Leikkaa sitten reidet ja väännä ne irti. Irrota rintafileet yksi kerrallaan rintaluuta pitkin leikaten. Leikkaa liha sopiviksi siivuiksi ja nauti.

Liitteet: 
Täytetty rintafilee: hemmanet_taytetty_rintafilee.pdf
Ängskalkon med äppel och tranbär: angskalkon_med_applnen_och_tranbar.pdf
Omenoilla ja karpaloilla täytetty laidunkalkkuna: omenoilla_ja_karpaloilla_taytetty_kalkkuna.pdf
Scroll to Top